Prof. So Ran Kwon z UI College of Dentistry and Dental Clinics zajęła się analizą skuteczności domowych środków wybielających zęby. Dość popularnym specyfikiem, stosowanym przez zwolenników białych zębów w zaciszu domowym, są: truskawki połączone z sodą oczyszczoną.
So Ran Kwon przeanalizowała działanie mieszaniny truskawkowo – sodowej na 20 zębach (tuż po ich ekstrakcji). Wszystkie zęby, wystawione były na ekspozycję preparatu przez ok. 5 minut. Po tym czasie dokonano ich delikatnego szczotkowania. Procedurę powtarzano trzykrotnie w ciągu doby, przez 10 dni, a więc zgodnie z reżimem zalecanym w przypadku wybielania zębów domowym sposobem.
Wyniki eksperymentu były takie jakich należało oczekiwać. Zęby poddane działaniu truskawkowego preparatu kiepsko wypadały w standardowych testach na poziom wybielania. So Ran Kwon analizowała na kolejnej grupie trzy preparaty do wybielania zębów powszechnie dostępne w sprzedaży i przeznaczone do samodzielnego stosowania przez użytkownika. Efekt… podobnie jak truskawki efektu wybielającego nie zapewnią ani jabłka, ani cytryny (owoce te także są na liście domowych środków wybielających). Żadne owoce nie są pomocne w uzyskiwaniu nienagannej bieli zębów, wprost przeciwnie stosowanie ich jako preparatów kosmetycznych doprowadzić może do znaczącej redukcji grubości zmineralizowanej tkanki twardej. Podczas eksperymentu jej grubość została zredukowana o 10 proc.
Wniosek: Okazuje się, że środowisko bez związków nadtlenku karbamidu lub nadtlenku wodoru nie sprawdza się w roli wybielacza.
Źródło: Infodent24.pl
Autorka swoje spostrzeżenia zawarła w ostatnim numerze “Operative Dentistry”.