Według prognoz GUS w Polsce w 2020 r. osoby po 60. r.ż.będą stanowić 22% populacji, z czego co trzecia przekroczy 75. r.ż. Obecnie 6% populacji powyżej 65. r.ż. mieszka w domach opieki społecznej [1]. Starzenie się populacji powoduje wiele problemów ekonomicznych, socjologicznych, psychologicznych, politycznych i zdrowotnych [1, 2, 6, 7, 8, 9, 10]. Niestety, wraz ze wzrostem długości życia nie poprawia się jego jakość, której jednym z kryteriów jest utrzymanie pełnego zdrowia, a w zakresie jamy ustnej – funkcjonalnego uzębienia, zapewniającego korzyści socjalne, biologiczne w odniesieniu do estetyki, komfortu, zdolności żucia, smaku i mowy [11, 12, 13].
Ogólny stan zdrowia koreluje ze zdrowiem jamy ustnej. Ludzie w podeszłym wieku często mają liczne problemy zdrowotne. Choroby przewlekłe przyczyniają się do zmniejszenia dbałości o higienę jamy ustnej, co w konsekwencji prowadzi do szybszego rozprzestrzeniania się procesu próchnicowego i chorób przyzębia.
Gerostomatologia coraz ważniejsza
Potrzeby stomatologiczne osób starszych są spowodowane wieloma czynnikami, takimi jak: brak działań profilaktycznych w czasie ich młodości, stosowane wówczas metody leczenia, niedostateczna higiena jamy ustnej, a także warunki ekonomiczne i miejsce zamieszkania. Możliwości kompleksowego bezpłatnego leczenia są obecnie bardzo ograniczone. Stan zdrowia jamy ustnej osób przebywających w domach opieki jest gorszy niż osób mieszkających indywidualnie czy wśród najbliższych [1].
Celem pracy była analiza wpływu środowiska życia, głównie w aspekcie miejsca zamieszkania i związanej z tym dostępności do społecznych świadczeń stomatologicznych
na stan zębów i przyzębia u osób w podeszłym wieku.
Materiał i Metody
Grupę badanych stanowiło 226 pacjentów, w tym 106 zamieszkałych w dwu domach pomocy społecznej w Gryficach i 120 pacjentów z domów rodzinnych ze Szczecina i okolic. Badani byli w wieku 55–101 lat, w tym 110 mężczyzn i 116 kobiet. Ocenę kliniczną zębów przeprowadzono podczas jednej wizyty w świetle naturalnym, przy użyciu lusterka i zgłębnika według kryteriów Światowej Organizacji Zdrowia.
Wnioski
- Pacjentów po 55. r.ż. był zły w obu badanych grupach, przy czym gorszy stwierdzono wśród pensjonariuszy domów pomocy społecznej. Różnica ta może być wynikiem uwarunkowań związanych z miejscem zamieszkania i wynikającym z tego ograniczonym dostępem do świadczeń lekarsko‑stomatologicznych.
- U pacjentów z domu pomocy społecznej stwierdzono więcej zębów usuniętych lub wymagających ekstrakcji niż u badanych z domów rodzinnych.
- Niski wskaźnik leczenia zębów wskazuje na małe zainteresowanie starszych pacjentów zdrowiem jamy ustnej oraz związany jest z małą dostępnością do leczenia dla pacjentów geriatrycznych.
- Gorszy stan higieny jamy ustnej pensjonariuszy DPS wskazuje na potrzebę większego zaangażowania i motywacji oraz wymaga większego nadzoru w codziennych zabiegach higienicznych w zinstytucjonalizowanych.
Studio Uśmiechu MM Dent
Na podstawie:
Stan zębów i przyzębia u seniorów z Domów Pomocy Społecznej
Autor: Katarzyna Barczak
Zakład Stomatologii Zachowawczej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
al. Powstańców Wlkp. 72, 70–111 Szczecin
Kierownik: dr hab. n. med. Jadwiga Buczkowska‑Radlińska
Zapraszamy do skorzystania z usług Studia Uśmiechu MM Dent
Zdrowy, promienny uśmiech to Twoja wizytówka. Nie czekaj, umów się do dentysty już dziś.
- Warto także zapoznać się z naszymi PROMOCJAMI
ODŻYWIANIE DLA SENIORÓW PRZY OTYŁOŚCI (CHOLESTEROL) / NADWADZE / CUKRZYCY / NADCIŚNIENIU / CHOROBACH SERCA: INTELIGENTNE, TAKIE POLECAM. *****
1. Jemy niskotłuszczowo czyli:
INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU.
2. Niskowęglowodanowo, a zatem (energetyczne):
NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU.
3. Puenta to tabele:
IŻ PRODUKTU.
P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjaśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane.
4. Wykluczamy jednak z menu (niezdrowe dla człowieka) tzw:
WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU.
5. Zalecane w racjonalnym odżywianiu mamy natomiast (energetyczne):
ODPAROWANE WĘGLOWODANY TJ. DO STRUKTURY C.
ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW.