Wyszukiwanie

Czerwone wino i zęby

Czerwone wino zdrowe dla naszych zębów.

Share Button

Naukowy z Instytutu Badań Nauk o Żywności w Madrycie oraz Uniwersytetu Medycznego w Zurychu, przeprowadzili badania, które potwierdziły przeciwbakteryjne działanie czerwonego wina oraz jego dobry wpływ na florę bakteryjną jamy ustnej. W czasie badań naukowcy wyróżnili 5 gatunków bakterii z którymi walczy czerwone wino: Actinomyces Oris Nucleatum, Fusobacterium, Streptococcus oralis, Streptococcus mutant, Veillonella Dispar.

Stosowany ekstrakt z pestek winogron był skuteczny przeciwko, F. nucleatum, S. oralis i A. Oris, a czerwone wino przeciwko, F. nucleatum i S. oralis. Obie substancje wykazały wysokie właściwości przeciwdrobnoustrojowe.

Ważne: inne badania prowadzone w USA dowiodły, że białe wino może powodować poważne uszkodzenia emalii nazębnej ze względu na wysoką zawartość niszczących powierzchnię zęba kwasów.

Co zawiera czerwone wino?

W czerwonym winie jest dziesięć razy więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek. Cenne polifenole znajdują się głównie w pestkach, skórce i szypułkach winogron. A wina czerwone wyrabia się z całych gron owoców wraz ze skórką, pestkami i łodyżkami. Wina białe powstają z samego soku, a skórka i pestki zostają usunięte z owoców na początku procesu. Zawartość polifenoli zależy od szczepu winogron, regionu uprawy i technik stosowanych przy wyrobie wina. Pod tym względem bezkonkurencyjne są wina francuskie z Burgundii.

Wino obfituje też w potas, magnez i wapń. Niektóre gatunki (np. Medoc) dostarczają dobrze przyswajane żelazo, kwasy organiczne (jabłkowy, winowy i acetylosalicylowy), aminokwasy oraz rozpuszczalny błonnik.

Źródło: dentonet.pl, poradnikzdrowie.pl

Share Button

Komentarze

Komentuj