Wyszukiwanie

najlepszy dentysta w warszawie

Organiczna pasta do zębów hamuje rozwój bakterii.

Share Button

Jak informuje Dental Tribune dr Hyung-Joo Moon – na co dzień pracujący w szpitalu w Seulu, niedawno opatentował recepturę na pastę do zębów wyprodukowaną wyłącznie z naturalnych składników. z Korei Południowej opatentował recepturę pasty do zębów wyprodukowanej wyłącznie z naturalnych składników, która mocno hamuje rozwój bakterii wywołujących próchnicę.

Organiczna pasta do zębów to m.in. olej rycynowy, ekstrakty ziołowe, wyciąg z krwawnika oraz wiśni japońskiej. – W odróżnieniu od innych past do zębów, zawierających składniki chemiczne, moja pasta do zębów składa się wyłącznie z substancji naturalnych, co wg. dr Hyung-Joo Moon znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów niepożądanych.

Od dawna wiadomo, że za rozwój próchnicy są odpowiedzialne głównie drobnoustroje z rodziny Streptococcus mutant, zaś za choroby przyzębia – bakterie z rodziny Porphyromonas gingivalis. Najbardziej związany z pojawieniem się i rozwojem próchnicy jest paciorkowiec Streptococcus mutans. Jego niekorzystne oddziaływanie powodowane jest przez wydzielanie kwasu mlekowego, będącego produktem rozkładu sacharozy. Paciorkowiec odżywiając się cukrem, który sami mu dostarczamy, produkuje w zamian duże ilości kwasu mlekowego, który obniża pH w jamie ustnej i powoduje wypłukiwanie jonów wapnia i fosforu ze szkliwa. Szkliwo zostaje osłabione i po pewnym czasie tworzy się ubytek który będzie się powiększał i penetrował w głąb tkanki zęba (zębiny). Jeśli pacjent boryka się np. z krwawieniami z dziąseł, drobnoustroje mogą łatwo przeniknąć do krwiobiegu i prowadzić do powstawania skrzepów krwi, zapalenia wsierdzia, zawału serca lub udaru. Leczenie chorób wywołanych bakteriami jest również coraz trudniejsze, a to ze względu ich rosnącą odporność na antybiotyki.

Bakterie S. mutants nie są jedynymi sprawcami próchnicy zębów. Wymienia się także bakterie z rodzaju Lactobacillus, które jednak nigdy nie są wiązane z zainicjowaniem zmian próchnicowych, natomiast stwierdza się ich obecność w miejscach głębokiej próchnicy. Generalnie, bakterie próchnicotwórcze powodują obniżenie się pH w jamie ustnej co prowadzi do rozpuszczania się szkliwa i degradacji tkanki zęba.

Przeprowadzone badania udowodniły, że organiczna pasta wykazuje znakomite właściwości hamujące działanie bakterii wywołujących choroby jamy ustnej. Łagodzi też stany zapalne przyzębia oraz ma działanie przeciwbólowe. Pasta nie jest jeszcze dostępna w sprzedaży, ale jej komercjalizacja ma nastąpić już wkrótce.

Źródło: dentonet

Share Button

Komentuj