Dentyści słusznie zalecają, aby odstawić słodycze z uwagi na zawarty w nich cukier i jego zły wpływ na zdrowie zębów, ale z powodu wyjątkowych właściwości cukierków, które opracowali naukowcy z berlińskiej firmy Organobalance GmbH, produkt ten – być może – będzie jednym z nielicznych łakoci zalecanych do regularnego spożycia w celu ochrony zębów przed próchnicą.
Cukierki pozbawiono cukru, ale za to wzbogacono ich skład o martwe bakterie Lactiobacillus paracasei. Zabito je działaniem ciepła. Drobnoustroje te należą do pożytecznej mikroflory probiotycznej, znajdującej się między innymi w kefirze. W badaniach na szczurach udowodniono, że L. paracasei łączą się z bakteriami Streptococcus mutans – najpoważniejszymi wrogami zdrowia szkliwa. Powstałe kompleksy łatwiej odrywają się od powierzchni zębów podczas oczyszczającego działania śliny i trafiają do żołądka, gdzie ulegają strawieniu. Identyczny mechanizm zaobserwowano także u ludzi.
Naukowcy poddali badaniom 3 grupy ochotników: jedna otrzymywała cukierki z 1 mg L. paracasei, druga – z 2 mg, a trzecia – bez martwych bakterii. W czasie trwającego 1,5 dnia eksperymentu uczestnicy zjadali 5 cukierków dziennie, nie mogli wykonywać żadnych czynności związanych z higieną jamy ustnej, a z diety musieli wykluczyć na czas badania kawę, herbatę, wino i żywność probiotyczną. U 75 proc. osób, które otrzymywały cukierki z L. paracasei, stwierdzono znacząco mniej bakterii S. mutans w jamie ustnej po badaniu.
Uczeni zwracają uwagę na to, że:
- mniejszą ilość szkodliwych bakterii odnotowano po spożyciu cukierków z mniejszą i większą dawką bakterii L. paracasei, przy czym dawka 2 mg zmniejszała ilość szkodliwych drobnoustrojów już po zjedzeniu pierwszego cukierka;
- L. paracasei nie wiążą się z pożytecznymi bakteriami w jamie ustnej i tym samym nie niszczą pożądanej mikroflory;
- zjadanie cukierków stymulowało wydzielanie śliny, co korzystnie wpływało na oczyszczanie jamy ustnej z resztek pokarmowych.
Wyniki pierwszych badań są nader obiecujące. Niektórzy zastanawiają się jednak, czy zamiast wytwarzać cukierki, nie byłoby prościej i taniej po prostu wypijać odpowiednią ilość kefiru z żywymi szczepami L. paracasei.
Źródło: Medical News Today (via Portaldentystyczny.pl)