Przebarwienia zębów to zmora wszystkich, którzy chcą zachować młody wygląd. Często postarzają nas bardziej niż zmarszczki. Zastanawiasz się co powoduje przebarwienia zębów? Paradoksalnie do powstawania przebarwień przyczynia się moda na zdrową, bogatą w warzywa i owoce dietę a także picie świeżo wyciśniętych soków oraz wina.
Kwasy zawarte w tych produktach osłabiają szkliwo. Staje się ono cieńsze i porowate, a to ułatwia przywieranie osadów do powierzchni zęba i jednocześnie utrudnia ich usunięcie. Tendencja do chłonięcia barwników przez zęby zwiększa się wraz z wiekiem – jest to także związane z naszym wiekiem. Szkliwo starszych osób jest znacznie podatniejsze na wchłanianie barwników.
Istnieją produkty zawierające pigmenty, które doskonale osadzają się na zębach. Należą do nich kawa, napoje gazowane, wino, jagody, herbata. Na nich jednak lista się nie kończy.
Fatalny wpływ na kolor i stan ogólny naszych zębów ma nikotyna.
Zapraszamy naszych czytelników do zapoznania się z poniższą listą – nie jest ona skończona i w miarę upływu czasu będzie coraz dłuższa.
Papierosy/Tytoń
Skutkiem palenia jest m.in. osad na zębach, żółknięcie i przebarwienia zębów oraz liczne choroby przyzębia – w tym paradontozy. Nikotyna w znacznym stopniu przyczynia się także do rozwoju próchnicy na zębach. Charakterystyczny dla palacza jest także nieświeży oddech. |
Kawa
Najlepszym dowodem na barwiące działanie kawy jest osad w filiżance, który zostaje po jej wypiciu. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez kilku filiżanek kawy, spróbuj dodać do niej tłustego mleka – ono zneutralizuje związki osadzające się na zębach. |
Herbata
Herbata to prawdziwa mistrzyni jeśli chodzi o przebarwianie zębów. I nie dotyczy to tylko o tradycyjną herbatę czarną, szpecące plamki pozostawia również herbata zielona, biała, herbatki ziołowe a przede wszystkim herbata czerwona. |
Czerwone wino
Plamy z wina należą do najbardziej uporczywych zabrudzeń. Podobnie jest w przypadku zębów. Kwas obecny w winie niszczy szkliwo, co tylko utrwala powstałe przebarwienia. Warto pamiętać, by w czasie degustacji wina nie jeść owoców. Warto zaś wzorem Francuzów uraczyć się bogatym w wapń serem. Podobnie jak wino barwi sok z czerwonych winogron. |
Jagody
Każdy pamięta zapewne jak prezentowały się zęby i język po zjedzeniu pierogów z borówkami. Na szczęście przebarwienia te szybko znikają – a to za sprawą czyszczącego działania śliny. Dbający o białe zęby nie powinni jednak zbyt często spożywać jagód, jeżyn, malin czy wiśni. |
Curry
Każdy wie, jak wygląda język po zjedzeniu kolorowych żelków czy landrynek. Farbujące oddziaływanie barwionych sztucznie łakoci dotyczy również zębów. I mimo, że ślina bardzo dobrze radzi sobie z usuwaniem tego typu osadów, warto ograniczyć spożywanie barwionych słodyczy i gum. |
Buraki
Betanina (czerwień buraczana) nadaje burakom charakterystyczną ciemnoczerwona barwę. Niestety spożywając barszcz lub sałatkę z buraczków do obiadu narażamy żeby na jej oddziaływanie. Na szczęście czerwonawy osad nie utrzymuje się na zębach zbyt długo, co również jest zasługą śliny. Ważne by pamiętać, że zła kondycja szkliwa utrwala przebarwienia. Oprócz buraków, zęby przebarwiają również kapusta czerwona i warzywa zawierające karoteny (pomarańczowoczerwone barwniki roślinne), np. marchew czy pomidory. |
Napoje gazowane
Kwasy, które zawierają kolorowe napoje gazowane silnie uszkadzają szkliwo (staje się ono porowate), co ułatwia osadzanie się barwników na zębach. |
Ważne: nie proponujemy rezygnacji ze pożywania ww. produktów. Zwracamy jednak uwagę na ich działanie na kolor naszych zębów oraz -jeśli zależy nam na utrzymaniu białych zębów- na konieczność szczególnego zadbania o nie po spożyciu tych pokarmów.
Co do papierosów – radzimy pozbyć się tego nałogu – im szybciej tym lepiej.
Radzimy:
- Po każdym posiłku myj zęby (po spożyciu kwaśnych dań i napojów, odczekaj z myciem 15-30 min.).
- Do mycia zębów używaj szczoteczki ze specjalnymi gumkami – umożliwiają one dokładne usunięcie osadu z powierzchni zębów i past wybielających. Pamiętaj też o regularnym nitkowaniu zębów.
- Jeśli nie masz możliwości umycia zębów, przepłucz usta woda mineralną.
- Nitkuj przestrzenie między zębami i używaj irygatora.
- Aby ograniczyć kontakt barwiących substancji z zębami, pij napoje gazowane, soki czy herbatę przez słomkę.
Warto pamiętać, aby nie pić i nie jeść tych pokarmów bezpośrednio po wybielaniu zębów. Szczególną uwagę powinni także zachować Pacjenci, którym założono białe, ceramiczne zamki ortodontyczne.
Studio Uśmiechu MM Dent
Powiązane usługi Studia Uśmiechu MM Dent
Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Studia Uśmiechu MM Dent:
Źródło: zdrowie.onet.pl
A co z czekoladą? Tą ciemną… Też farbuje?