Wyszukiwanie

Żurawina

Żurawina chroni przed próchnicą.

Share Button

Żurawinę zwykło się kojarzyć ze specyfikami pomocnymi w leczeniu chorób układu moczowego. Jednak owoce tej niepozornej roślinki zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością także wśród pacjentów stomatologów.

Wszystko za sprawą ich wyjątkowych właściwości niszczących bakterie i grzyby chorobotwórcze. Według najnowszych doniesień, w przetwory z żurawiny powinni zaopatrzyć się ci, którzy nie chcą, aby próchnica zepsuła im zęby – małe, czerwone owoce znakomicie zapobiegają rozwojowi tej choroby. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie od lat codziennie aplikuje się chorym leżącym w szpitalach szklankę soku z żurawiny. Taka profilaktyka pomaga zwalczyć niejedno zakażenie bakteryjne w zarodku, redukuje koszty leczenia i zużycie antybiotyków.
Jeszcze inne badania naukowe potwierdziły kolejną cenną właściwość owoców żurawiny: zapobiegają one rozwojowi nowotworów.

Jesień to doskonały czas na to, aby uzupełnić domową apteczkę i spiżarnię w przetwory z tej rośliny. Korzyści wynikających z regularnego ich spożywania może być więcej, niż tylko zdrowie jamy ustnej i dróg moczowych: ta pierwsza stanowi przecież wrota do zdrowia całego ustroju.

Źródło:
Nasz Dziennik

Share Button

Komentarze

  1. Pingback: Najbardziej niskokaloryczne owoce - TOP 5

Komentuj